U bevindt zich hier:
Home Basis informatie De grondlegger

Grondlegger

Mikao Usui



Mikao Usui was de naam van de man die we vandaag de dag
beschouwen als de grondlegger van het Reikisysteem.

Mikao werd geboren op 15 augustus 1865 in een dorp dat nu
Miyama Cho heet. Hij groeide op in een Tendai boeddhistisch
gezin met twee broers (Sanya en Kuniji) en één zus (Tsuru).


Usui-sensei, geloof en opleiding

Usui was op jonge leeftijd begonnen met zijn studie in een Tendai klooster. Later in z’n leven werd hij een Tendai lekenpriester. Deze positie werd “zaike” genoemd. Voor Usui betekende dit dat hij niet in hoefde te trekken in een tempel, maar dat hij gewoon bij zijn gezin kon blijven wonen.

Mikao Usui begon ook al jong met het beoefenen van gevechtskunsten. Hij was 12 jaar jong toen hij begon en rond zijn vijfentwintigste bereikte hij menkyo kaiden: de hoogste graad in worstelen en wapentuig.

Naast Tendai boeddhist was Usui-sensei ook Shintoïst. Shinto is het oorspronkelijke geloof in Japan en het was in Usui’s tijd (en het is tegenwoordig) heel gewoon in Japan om meer dan één geloof te hebben. Zo kon Usui-sensei dus zowel Tendai boeddhist als Shintoïst zijn.

Shugendō was ook één van de dingen waar Usui-sensei zich mee bezig hield. Shugendō is een oude Japanse religie waarbij de beoefenaars (bekend als yamabushi of shugenja) veel bezig zijn met zware spirituele training. Meditaties op de bergen Hiei-zan en Kurama waren hier onderdeel van.

Usui-sensei en zijn onderwijs

Chris Marsh (student van Suzuki-san) zegt dat Usui-sensei in het begin vooral Mikkyō onderwees, op een manier zodat het ook toegankelijk was voor de gewone man. Mikkyō is een esoterische tak van het Tendai boeddhisme.
Usui deelde wat hij wist en volgens Suzuki-san was er niet echt een specifiek moment waarop hij les begon te geven. Mensen kwamen naar hem toe en vroegen of ze van hem konden leren. Usui-sensei zag zichzelf nooit echt als een leraar.

Net als ieder ander mens ontwikkelde ook Mikao Usui zijn hele leven door. Omdat hij als persoon leerde en groeide, veranderde zijn onderwijs ook verschillende keren.
Volgens Chris Marsh bracht Usui-sensei ergens rond 1912 en 1914 zijn leerstellingen bijeen en de Reiki principes (Gokai) werden in 1915 geïntroduceerd. Pas vanaf ongeveer 1925 begon hij met het doorgeven van zijn manier van handopleggen, toen het leger geïnteresseerd raakte in het leren ervan.

In 1922 ontwikkelden Usui-sensei’s leringen nog verder nadat hij de verlichting bereikte aan het eind van een 21-dagen-durende meditatie op de berg Kurama. Wat hij onderwees was een pad naar harmonie, geluk en spirituele groei met als doel het bereiken van verlichting.
Suzuki-san en andere monniken en nonnen werden aangetrokken tot Usui-sensei’s lessen omdat ze zagen dat hij iets groots had gedaan. Hij had de verborgen lessen van Tendai Mikkyō en die van de Shugendō monniken bijeen gebracht.
Dit is uitzonderlijk omdat het ongeveer 15 tot 20 jaar duurt om de Mikkyō leer af te ronden en nog eens 15 tot 20 jaar om ergens in de buurt te komen van de Shugendō leer.

Usui-sensei bracht het hart van verschillende disciplines zoals het boeddhisme, shintoïsme, Shugendō en de gevechtskunst bijeen tot een weg naar het bereiken van verlichting in één mensenleven en maakte dit beschikbaar voor zowel spiritueel ervaren mensen als leken.